TADY VARY ve vašem kině

()

Galerie

Ve dnech 3. - 11. července 2020 se uskuteční v kinech v celé České republice filmová přehlídka TADY VARY ve vašem kině, kterou připravil organizační tým MFF Karlovy Vary.

3.7.2020 - 20:00 hodin

Než skončí léto

Režie: Shannon Murphy

Austrálie 2019, 117 min., české titulky

Život je krásný i proto, že se nedá naplánovat. Když se šestnáctiletá Milla zamiluje do průšviháře Mosese, je to pro její rodiče noční můra. První setkání s láskou ale probouzí v nemocné Mille novou chuť do života a její energie a touha objevovat brzy otočí celou rodinu vzhůru nohama. Milla začne svému překvapenému okolí ukazovat, jak prožít každou minutu naplno. Tradiční pravidla a morální poučky letí do koše a rodiče se rozhodnou dát věcem volný průběh. S lehkostí a originálním humorem vyprávěné australské drama se stalo diváckým hitem festivalu v Benátkách, odkud si film odnesl několik cen.

https://www.csfd.cz/film/750901-nez-skonci-leto

Zahájení festivalu v 19:30 hodin slavnostním přípitkem se starostkou města.

__________________________________________________________________________

4.7.2020 - 17:00 hodin

Jalda, noc odpuštění

Režie: Massoud Bakhshi

Francie, Německo, Švýcarsko, Lucembursko, Libanon, Írán, 2019, 89 min., české titulky

Reality show, která doslova mění život. Mladičká Maryam je odsouzená k trestu smrti za vraždu manžela. Její poslední nadějí na záchranu je odpuštění v přímém přenosu, od kterého dělí dívku jen pár přestávek na reklamu. Vítězný film ze Sundance vznikl na motivy skutečných událostí.

https://www.csfd.cz/film/811706-jalda-noc-odpusteni

__________________________________________________________________________

4.7. 2020 - 20:00 hodin

Luxor

Režie: Zeina Durra

Egypt, Velká Británie 2019, 85 min, Evropská premiéra, české titulky

Britská lékařka Hana přijíždí do egyptského Luxoru načerpat síly a odpočinout si od psychicky náročné práce ve válečné zóně. Po letech zde potkává archeologa Sultana. V kulisách starověkého města, kde se minulost jeví stejně živá jako přítomnost, přichází konfrontace s dávnými rozhodnutími i dlouho potlačovanými emocemi. Niterný atmosférický snímek s charismatickou Andreou Riseborough v roli Hany soutěžil na letošním Sundance.

https://www.csfd.cz/film/811702-luxor

__________________________________________________________________________

5.7.2020- 17:00 hodin

Mogul Mauglí

Režie: Bassam Tariq

Velká Británie 2020, 90 min., české titulky

Raper Zed se rozhodne před odjezdem na první mezinárodní turné strávit pár dní s rodinou. Návrat do tradiční pákistánské kultury ho zaskočí svou intenzitou, o to víc, že se u mladého hudebníka začnou objevovat zvláštní zdravotní problémy. Riz Ahmed (Čtyři lvi, Jedna noc) v hlavní roli beaty nabitého dramatu o hledání vlastních kořenů.

https://www.csfd.cz/film/823929-mogul-maugli

__________________________________________________________________________

5.7. 2020 - 20:00 hodin

Jsme jedné krve

Režie: Jeanette Nordahl

Dánsko 2020, 88 min., české titulky

Když Ida přijde o matku, je svěřena do péče své tety, žijící se třemi dospělými syny. Nový domov je prosycen bezmeznou láskou, vzájemnou pospolitostí a loajalitou, mimo něj však na rodinu dopadá stín nelegálních činností. Zralý debut, uvedený na Berlinale, předkládá potemnělou studii toxických vztahů a výmluvně ilustruje, že své příbuzné si zkrátka nevybíráme.

https://www.csfd.cz/film/703258-jsme-jedne-krve

__________________________________________________________________________

6.7.2020 - 17:00 hodin

Kubrick o Kubrickovi

Režie: Gregory Monro

Francie, Polsko 2020, 72 min., české titulky

O filmografii Stanleyho Kubricka byly popsány stohy papíru a natočena řada dokumentů, sám gigant světové kinematografie však během své kariéry mnoho rozhovorů neposkytl. Výsledkem unikátního přístupu, který Kubrick opakovaně umožnil význačnému francouzskému kritikovi Michelu Cimentovi, byly hodiny audionahrávek s interview, jež tvoří základ Monroova originálního portrétu tvůrce filmů jako 2001: Vesmírná odysea, Barry Lyndon nebo Mechanický pomeranč.

https://www.csfd.cz/film/844391-kubrick-o-kubrickovi

__________________________________________________________________________

6.7. 2020 - 20:00 hodin

Ema

Režie: Pablo Larraín

Chile, 2019, 107 min., české titulky

Co je silnější, láska k dítěti, nebo k partnerovi? Co když je člověk přinucen se nad povahou lásky pozastavit? Ema bere otěže života pevně do svých rukou a je odhodlána bít se za to, po čem její srdce touží. Nebezpečně smyslný, vzdorně emancipovaný i poutavě taneční je v pořadí osmý snímek chilského režiséra Pabla Larraína, který tepe v rytmu provokativního reggaetonu.

https://www.csfd.cz/film/649803-ema

__________________________________________________________________________

7.7.2020 - 17:00 hodin

Proxima

Režie: Alice Winocour

Francie, Německo 2019, 107 min., české titulky

Astronautka Sarah (Eva Green) se připravuje na roční pobyt na oběžné dráze. Jako jediná žena ve vesmírné misi „Proxima“ podstupuje psychicky a fyzicky náročný trénink, zatímco pečuje o svou milovanou sedmiletou dcerku Stellu. Strhující příběh matky a dcery má navzdory netradičnímu prostředí univerzální téma: hledání rovnováhy mezi osobními sny a rodičovskou láskou.

https://www.csfd.cz/film/605808-proxima

__________________________________________________________________________

7.7. 2020 - 20:00 hodin

Zlovolné historky z předměstí

Režie: Fabio D’Innocenzo, Damiano D’Innocenzo

Itálie, Švýcarsko 2020, 98 min., české titulky

Předměstí Říma klame tělem. Úhledné plůtky oddělují pečlivě střižené trávníky, zatímco letní idylou probublávají lidské frustrace toho nejhrubšího zrna. Sebejistě zrežírovaný film, ke kterému nelze zůstat chladný, vypráví s nadsázkou o neurotických otcích, lhostejných matkách a dětství, které rozhodně není nevinné. Sžíravá vize zkaženého lidství získala Stříbrného medvěda za nejlepší scénář na Berlinale.

https://www.csfd.cz/film/811321-zlovolne-historky-z-predmesti

Ihned po skončení filmu následuje online debata s režiséry Fabio a Damiano D´Innocenzo (uvádí Karel Och) z kina Světozor. Délka 15 min.

__________________________________________________________________________

8.7.2020 - 17:00 hodin

Teplouš

Režie: Oliver Hermanus

Jihoafrická republika, Velká Británie 2019, 104 min., české titulky

Jižní Afrika, rok 1981. Všichni chlapci starší šestnácti let musí povinně nastoupit dvouletou vojenskou službu a výjimku nemá ani Nicholas. Ten ale brzy zjišťuje, že pro něj bezprostřední hrozbu nepředstavuje ani tak ozbrojený konflikt, jako náklonnost k jednomu z vojáků. Drama z produkce Erica Abrahama, držitele Oscarů za filmy Kolja a Ida.

https://www.csfd.cz/film/764829-teplous

__________________________________________________________________________

8.7. 2020 - 20:00 hodin

Meky

Režie: Šimon Šafránek

Česká republika, Slovenská republika 2020, 80 min, Světová premiéra

Miro Žbirka, kterému všichni říkají prostě Meky. Jeho jméno a hity znají všichni, Žbirku samotného a jeho skutečný život zná ale málokdo. Přitom se podobá skvělé písni, má strhující příběh, tempo, emoce a překvapení. Energický filmový portrét Meky představuje populárního zpěváka z těsné blízkosti, zcela otevřeně a upřímně, v nečekaných souvislostech i s humorem. Žbirkovu zpověď doplňují současné záběry koncertu v Londýně i rozsáhlý archivní materiál. Film natočil Šimon Šafránek, který za svůj předchozí dokument King Skate získal Českého lva.

https://www.csfd.cz/film/861158-meky

Ihned po skončení filmu následuje online debata s tvůrci filmu z kina Světozor. Délka 15 min.

__________________________________________________________________________

9.7.2020 - 17:00 hodin

Na palubu!

Režie: Guillaume Brac

Francie 2020, 95 min., české titulky

Měla to být jednorázová spolujízda, ale všechno se zkomplikovalo už v Paříži, kde místo očekávaných slečen obsadili sedadla Edouardova auta zavalitý dobrák Chérif a hovorný frajírek Félix… Neokázalá komedie o síle nečekaného přátelství, plachých romancích a bolestivých ranách, které se v žáru horkého léta buď rychle zahojí, nebo už nikdy nezmizí.

https://www.csfd.cz/film/823776-na-palubu

__________________________________________________________________________

9.7. 2020 - 20:00 hodin

Zumiriki

Režie: Oskar Alegria

Španělsko 2019, 122 min.české titulky

Uprostřed řeky kdesi v Baskicku byl ostrov, místo nezapomenutelných dětských zážitků filmaře Oskara Alegrii. Bájný prostor spojený s jeho blízkými, především otcem, který jej zachytil na rodinný film. Originální tvůrce s šarmantní živočišností a specifickým smyslem pro humor se po několika desítkách let vrátil na břeh řeky a v dobrovolné samotě dřevěné boudy strávil čtyři měsíce natáčením fascinujícího dokumentárního deníku poustevníka toužícího zastavit čas a zhmotnit nostalgii po dávných letech.

https://www.csfd.cz/film/764826-zumiriki

__________________________________________________________________________

10.7.2020 - 17:00 hodin

Tajný agent

Režie: Maite Alberdi

Chile, USA, Německo, Nizozemsko, Španělsko 2020, 84 min, Evropská premiéra, české titulky

Když vyšetřovatel Rómulo zveřejní v novinách pracovní nabídku pro seniory, třiaosmdesátiletý vdovec Sergio po ní ihned skočí. Jeho úkolem je stát se špionem v domově důchodců, kde má dohlížet na starou matku Rómulovy klientky, která zaměstnance ústavu podezřívá z týrání. Chilský dokument balancuje na pomezí špionážní komedie a intimní observace stáří, jež je plné soucitu, ale i osamění.

https://www.csfd.cz/film/811718-tajny-agent

__________________________________________________________________________

10.7. 2020 - 20:00 hodin

Bez zvláštních znamení

Režie: Fernanda Valadez

Mexiko, Španělsko 2020, 97 min, Evropská premiéra, české titulky

Magická, ale nevyzpytatelná krajina severního Mexika pohřbila nejeden sen o lepším životě. Nejhoršího se obává i Magdalena, jejíž syn znenadání zmizel na cestě do Spojených států. Vydává se proto na stovky kilometrů dlouhou pouť k hranicím, všem nebezpečím navzdory. Jenže teritorium, kde panuje samovláda kartelů, lze opustit jen stěží… Mysteriózní thriller o násilím zmítané zemi získal Cenu diváků na prestižním festivalu Sundance.

https://www.csfd.cz/film/811694-bez-zvlastnich-znameni

__________________________________________________________________________

11.7.2020 - 20:00 hodin

Honey Boy

Režie: Alma Har'el

USA 2019, 94 min. české titulky

Dvanáctiletý Otis je dětský herec, kterému asistuje jeho otec James, kdysi profesí klaun a zároveň alkoholik s problémy se zákonem. Strhující, bolestivě upřímný a hořce humorný popis komplikovaného vztahu otce a syna tvoří jádro opěvovaného nezávislého hitu loňského podzimu. Autorem výrazně autobiografického scénáře je kontroverzní herec Shia LaBeouf, který rovněž propůjčil svůj nesporný herecký talent postavě Jamese, v níž se zrcadlí jeho vlastní otec.

https://www.csfd.cz/film/667870-honey-boy

Země původu: Česká republika
Žánr: zaner_festival

Informace o akci a jejím konání